Відійшов Ростислав Сергійович Фурдуй

З надзвичайно глибоким сумом повідомляємо, що на 79 році життя у кращий зі Світів відійшов видатний вчений, почесний член Українського науково-дослідного Центру вивчення аномалій «Зонд», координатор Сектору палеоастронавтики кандидат геолого-мінералогічних наук Ростислав Сергійович Фурдуй.
Високопрофесійний геолог, блискучий науковий співробітник та педагог, Р. С. Фурдуй завжди був незамінним в усіх питаннях, що стосувалися Землі, її історії і майбуття.
Ростислав Сергійович був активним членом Комісії з вивчення аномальних явищ при НТО РЕЗ ім. Попова у 80-ті роки, одним із співзасновників УНДЦА «Зонд» у 2004, зробив великий внесок у становлення і розвиток організації, приймав участь у засіданнях, публікував статті. Його книги «Загадки давнини» (1988), «Прелесть тайны» (1992), «Прелесть тайны 2» (2001), численні статті та публікації давно здобули шану і популярність величезної кількості читачів в усьому Світі.
Поліглот, вільно володіючи шістьма мовами, Ростислав Сергійович широко спілкувався із близьким і далеким зарубіжжям, був знаний далеко за межами України. Будучи членом Міжнародного товариства палеоастронавтики, він добре знав Еріха фон Денікена, провадив інтенсивний обмін матеріалами. Саме завдяки Р. С. Фурдую були вперше перекладені численні унікальні польські, угорські, болгарські, американські та інші матеріали по проблемам дослідження аномальних явищ. Ця спадщина Ростислава Сергійовича ще має бути опрацьована.
Ростислав Сергійович бачив не тільки загадковість нашої планети, а й її проблеми, мав численні публікації із екологічної тематики. Його фундаментальна праця «Основи екології» (2004) є не тільки підручником профільних спеціальностей, але й вже давно стала настільною для природоохоронців та дослідників.
Працюючи в Університеті ім. Т.Г. Шевченка, Ростислав Сергійович облаштував унікальні експозиції у геологічному музеї, у тому числі присвячені проблемам аномалістики, проводив безкоштовні екскурсії для студентів і школярів, щоб кожен міг доторкнутися до тайни і збагнути дивовижність нашої планети. Ростислав Сергійович був відданий світлій праці до останнього кроку свого життя.
Ніби передчуваючи неминуче, Ростислав Сергійович випустив прекрасну автобіографічну книгу «Сонця і вітру брат» (2011), спрямовану на молоде покоління майбутніх геологів, передав власний архів до сховища УНДЦА «Зонд».
Ростислав Сергійович Фурдуй назавжди залишиться почесним членом нашої організації. Чаруючий вогник загадок давнини, який він запалив, ми понесемо далі у наших серцях.